wtorek, 14 maja 2013

ciasteczka

Jak zrobić ciasteczka w kształcie kubeczków?

Zrobienie takich ciasteczek z pewnością będzie dla ciebie wyzwaniem, jednak kto nie lubi wyzwań? Zaskocz rodzinę, przyjaciół i znajomych podając na stół takie piękne ciastka. Zastanawiasz się jak to możliwe? To proste. Za pomocą karmelu który działa jak klej! Z tego przepisu zrobisz 6 kubeczków.  

Potrzebne rzeczy:

Krem Baileysowy: 250 ml śmietanki, 100 g białej czekolady, 3 łyżki likieru Baileys lub Kahlua (lub po prostu rozpuszczonej kawy), Krem kawowy: brązowy cukier do smaku, 450 ml śmietanki, 2 żółtka, 100 g brązowego cukru trzcinowego (np. Demerara), 1 łyżka skrobi kukurydzianej, 1 kopiata łyżka kawy rozpuszczalnej, 1/2 łyżeczki kardamonu (opcjonalnie), 2 łyżki Baileysa lub Kahlua (opcjonalnie), pół łyżeczki żelatyny, Kubeczki: 50 g pekanów lub orzechów włoskich, 250 g mąki, 60 g białego cukru, 30 g brązowego cukru trzcinowego, szczypta soli, 180 g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę, 1 żółtko, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, Uchwyty: 40 g cukru, 25 ml wody, Sprzęt: 6 kubeczków papierowych lub papilotek 


Krem Baileysowy:
Rozpocznij przygotowania dzień przed pieczeniem kubeczków. Przelej śmietankę do małego rondelka i zagotuj. Wyłącz ogień, dodaj białą czekoladę i mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj Baileysa, schłodź i wstaw do lodówki.

Krem kawowy:
Szklankę śmietanki tj ok 250 ml przelej do małego rondelka i zagotuj. W miseczce od miksera ubij żółtka z cukrem i skrobią. Cały czas miksując zacznij wolno wlewać gorącą śmietankę do mieszanki z żółtkiem. Miksuj na gładką masę a następnie przelej mieszankę do garnuszka. Rozpuść kawę w łyżce wrzącej wody i dodaj do garnuszka. Dodaj również kardamon i Baileysa i dobrze wymieszaj. Postaw na ogień i gotuj aż całość zgęstnieje (może to potrwać kilka minut) a następnie wyłącz ogień i pozostaw do całkowitego przestygnięcia. Żelatynę rozpuść w łyżce wody w małej szklance, odczekaj kilkanaście minut a następnie dodaj rozpuszczoną do kremu kawowego. Pozostałą śmietankę ubij na sztywno, wmieszaj delikatnie w krem i wstaw do lodówki.

Kubeczki:
Upraż na patelni pekany (bez użycia oleju), od czasu do czasu mieszając aż delikatnie zbrązowieją i zaczną ładnie pachnieć. Przełóż je na talerz i odłóż do przestygnięcia. Za pomocą robota kuchennego lub młynka do mielenia zmiel orzechy (aby były możliwie jak najdrobniejsze). Dodaj mąkę, dwa rodzaje cukru, sól i dokładnie wymieszaj. Dodaj pokrojone w kostkę masło i wymieszaj, tak aby całość przypominała drobne okruszki. Dodaj żółtko, ekstrakt z wanilii, wymieszaj i zagnieć ciasto. Uformuj z ciasta kulę, owiń ją folią i przełóż do lodówki na kilka godzin. Rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm i wytnij dość duże kółka - kółka powinny być na tyle duże, aby po zagięciuciasto sięgało krawędzi papierowych kubeczków. Kubki (żaroodporne) wysmaruj tłuszczem i wyłóż je folią do pieczenia a następnie włóż do środka krążki z ciasta. Krążki dociśnij do dna oraz ścianek (postaraj się je jak najładniej uformować).

Z reszty ciasta zrób wałeczek a z niego uchwyty do kubeczków. Kubeczki z uchwytami włóż do lodówki - najlepiej na całą noc.

Następnego dnia rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wyciągnij ciasto - kubeczki z zamrażalki i włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 40 minut aż zrobi się lekko brązowe. Wyciągnij z piekarnika i odstaw do ochłodzenia. Ułóż na wyłożonej papierem blasze uchwyty do kubeczków i piecz przez 15-20 minut na złoty kolor. Po przestygnięciu wyciągnijciasto z kubków i delikatnie odklej folię (lub papierowe kubeczki z zewnątrz). Wystygnięcie kubeczki wstaw na kolejne 10-15 minut do piekarnika na 150 stopni C.

Karmel:
Wymieszaj w małym rondelku cukier w wodą, podgrzej cały czas mieszając do czasu aż cukier się całkowicie rozpuści. Zmniejsz ogień i gotuj aż zrobi się karmel o złotym kolorze. Zanurz w karmelu końce uchwytów i przyklej je do kubeczków.

Składanie:
Kubeczki ustaw na talerzykach i nałóż do nich krem 



Alaaaa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz