Szperałam w internecie i zobaczyłam owocową kostkę rubika. Na dole znajdziecie na nią przepis
POTRZEBUJESZ:
arbuz, kiwi, ser mozzarella, listki mięty, gałązka porzeczek.
Przepis na tartę z arbuza
Lubisz arbuza? Jeśli tak to z pewnością przypadnie ci do gustu również arbuzowa tarta. Ma ona bardzo niewiele kalorii a za to mnóstwo witamin!
POTRZEBUJESZ:
1 szklanka migdałów w płatkach, 1 duży arbuz, 350 g jogurtu waniliowego, Pół szklanki jagód borówek amerykańskich, Pół szklanki truskawek pokrojonych w plasterki
POTRZEBUJESZ:
1 szklanka migdałów w płatkach, 1 duży arbuz, 350 g jogurtu waniliowego, Pół
PEANUT BUTTER PIE czyli kremowa tarta z masłem orzechowym
Ostatnio fascynują mnie amerykańskie desery – oto kolejny przykład po red velvet cake. No cóż, nie będę ukrywać, to ciasto do najzdrowszych i najbardziej dietetycznych nie należy. Ale od czasu do czasu można pozwolić sobie na odrobinę wysokokalorycznego szaleństwa, szczególnie jeśli należycie do wielbicieli masła orzechowego, które wyraźnie dominuje smak tego deseru.
PEANUT BUTTER PIE czyli kremowa tarta z masłem orzechowym
Spód:
ok. 180 g wafli czekoladowych (ja zrobiłam z ciastek digestive z czekoladą)
1 łyżka cukru (można pominąć)
6 łyżek masła
Masa:
ok. 250 g serka śmietankowego (cream cheese)
1 szklanka masła orzechowego
1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub cukier waniliowy)
¾ szklanki ciemnego cukru (ja dałam ½ szklanki fruktozy)
1½ szklanki śmietanki 30%
Dodatkowo: starta gorzka czekolada
Spód:
Wafle (lub herbatniki) rozdrobnić w malakserze na proszek (i ewentualnie dodać cukier). Masło stopić, zalać nim okruchy, masą wylepić formę do tart, wstawić do zamrażalnika na czas robienia masy.
Masa:
Do malaksera włożyć serek, masło orzechowe, wanilię i cukier. Utrzeć na gładką masę. W drugiej misce ubić śmietankę i łyżką delikatnie wmieszać ją do reszty masy, aż stanie się jednolita. Wyłożyć masę na schłodzony spód, posypać startą czekoladą i włożyć do zamrażalnika na 4 godziny. Jeśli zamierzamy podawać ciasto później, należy przełożyć je do lodówki jakiś czas przed podaniem, żeby było kremowe (zdjęcie u góry), a nie twarde i zmrożone (zdjęcie u dołu). Smacznego!
TARTA OWOCOWA Z KREMEM BUDYNIOWYM
Od dawna miałam ochotę na takie ciasto i czekałam, żeby nadarzyła się okazja do zrobienia go, bo taką tartę aż szkoda jeść samemu, przede wszystkim dla tego, że jest taka ładna. Okazja wreszcie się nadarzyła – odwiedziła mnie koleżanka z córką. Ciasto okazało się nie tylko ładne, ale bardzo smaczne. Miało tylko jedną wadę – było stanowczo za małe! Przepis zaczerpnięty stąd.
TARTA OWOCOWA Z KREMEM BUDYNIOWYM
KRUCHY SPÓD DO TARTY
Piekarnik nagrzać do 180ºC. Foremkę do tart wysmarować masłem.
1,5 szklanki mąki
szczypta soli
150 g zimnego masła
3 łyżki cukru pudru
- wymieszać w malakserze lub wysiekać nożem. Do tego dodać wybełtanie widelcem:
1 żółtko
½ łyżki octu
1,5 łyżki zimnej wody
Zagnieść szybko ciasto i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Ciasto nawinąć na wałek i przenieść na foremkę. Lekko wgnieść do środka, odciąć nadmiar ciasta wzdłuż krawędzi foremki. Nasmarować masłem kawałek folii aluminiowej tak duży, żeby zakrył całą tartę. Ułożyć natłuszczoną stroną na cieście, na wierzchu rozsypać równomiernie fasolę lub ryż (chyba że macie specjalne ceramiczne kuleczki do tego przeznaczone). Piec 20 minut, usunąć fasolę i folie, ponakłuwać ciasto widelcem i piec jeszcze ok. 20 minut do zezłocenia. Pozostawić do ostygnięcia.
KREM WANILIOWY
1 ½ szklanki pełnego mleka
4 duże żółtka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki (w oryginalnym przepisie było 1/3, ale wtedy krem jest za miękki)
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukier waniliowy)
Mleko podgrzać w rondlu, aż zrobi się ciepłe. W misce ubić żótka z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę i sól, ubić razem. Powoli wlać mleko, ciągle miksując. Całość przelać z powrotem do rondla. Podgrzewać na średnim ogniu, nie przerywając mieszania. Kiedy zacznie gęstnieć, zmniejszyć gaz i dalej mieszać, aż w masie pojawią się bąble. Pogotować jeszcze chwilkę, mieszając, żeby krem nie miał mączystego posmaku. Masę przetrzeć przez sitko do miski (w ten sposób pozbywamy się ewentualnych grudek). Miskę nakrywamy folią spożywczą i zostawiamy krem do wystudzenia.
CAŁA TARTA
Zimny krem wykładamy na wystudzony spód tarty. Na kremie układamy owoce sezonowe (u mnie 20 dag truskawek, 1 brzoskwinia i mała kiść bezpestkowych winogron), które następnie smarujemy za pomocą pędzla podgrzanym dżemem (morelowym, brzoskwiniowym, a jeśli używamy samych truskawek, to np. truskawkowym). Tartę wstawiamy do lodówki. Podajemy samą, lub w wersji de lux – z bitą śmietaną. Smacznego!
BUDYŃ TRUSKAWKOWY
Przepis mam ze strony Dorotus. Budyń nam smakował, chociaż nie rzucił nas na kolana. Zjedliśmy go na ciepło (zawsze tak jemy budyń), ale trzeba przyznać, że bardzo budyniowy to on nie jest - tego z torebki nie przypomina zupełnie.
BUDYŃ TRUSKAWKOWY
Składniki (na 3 salaterki):
pół kilo truskawek
pół litra mleka
pół opakowania cukru waniliowego (czyli dokładniej 8 g)
1 łyżka cukru (dałam więcej)
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej (można dać trochę więcej, żeby był gęsty)
Wykonanie:
Truskawki odszypułkować, zmiksować z mlekiem (pół szklanki mleka odlać), dodać cukry, zagotować. W szklance wymieszać mąkę ziemniaczaną z resztą mleka, dodać do gotującej się mikstury, mieszać do zagotowania. Chwilę pogotować. Przełożyć do salaterek. Podawać najlepiej na ciepło. Smacznego!
TRUSKAWKI Z POLWEWĄ WANILIOWĄ
To w zasadzie bardziej propozycja podania - takie truskawki mogą służyć jako deser po niezbyt sutym obiedzie lub wystąpić samodzielnie w roli podwieczorku, są bowiem polewa jest nie tylko kremowa i pyszna, ale również pełnowartościowa i stosunkowo niskokaloryczna, a to dzięki wymianie bitej śmietany na mieszankę niskotłuszczowego serka kremowego z jogurtem greckim light. Polecam też zamianę cukru na ksylitol - nie tylko w tym deserze, ale w ogóle na szerszą skalę. Jest mniej kaloryczny niż cukier, a smakuje tak samo, nie powoduje próchnicy zębów i jest w 100% naturalny; wadą niestety jest cena.
TRUSKAWKI Z POLWEWĄ WANILIOWĄ
Składniki (na 1 porcję):
kilka dużych truskawek
1/2 (75g) opakowania serka kremowego z obniżoną zawartością tłuszczu
2 solidne łyżki jogurtu greckiego lub bałkańskiego light
3 łyżeczki ksylitolu (lub cukru)
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
łyżeczka startej czekolady 90% kakao do dekoracji
Wykonanie:
Truskawki umyć i pokroić na pół lub na ćwiartki, zależnie od wielkości. Składniki polewy wymieszać, polać truskawki. Całość posypać startą czekoladą. Podawać. Smacznego!
Alaa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz